Kwetsbaarheid is geen zwakte, kwetsbaarheid is kracht! | de Reis van de Held

Kwetsbaarheid is geen zwakte, kwetsbaarheid is kracht!

Kwetsbaarheid is geen zwakte, kwetsbaarheid is kracht!
March 6, 2015
Alle artikelen tonen

Kwetsbaarheid is geen zwakte, kwetsbaarheid is kracht!

Hoe kunnen films jou inspireren om je eigen legende te creëren!

Verhalen worden gebruikt als een vishengel om een bepaalde emotie bij jou omhoog te halen. Pas als je iets voelt ben je in staat om verandering aan te brengen in je eigen gedrag.

Onlangs heb ik Jerry Maguire met Tom Cruise nog een keer gezien. Ik merk aan mezelf dat ik heel anders naar films kijk dan een aantal jaren geleden. Nu ben ik op zoek naar de wijze les die mogelijk aanwezig is of een scene die me raakt of inspireert. Wat kan ik leren van de grote verhalenvertellers van deze tijd en hoe kunnen zij me inspireren tot het creëren van mijn eigen legendarische verhaal. In Jerry Maguire ontdekte ik de boodschap dat je kwetsbaar opstellen een teken van kracht is en niet van zwakte. Jammer genoeg vertellen nog steeds heel veel mensen zichzelf het verhaal dat kwetsbaarheid een teken van zwakte is. Daarmee doen ze zichzelf en hun omgeving tekort.

Jerry Maguire gaat over een succesvolle manager van topsporters. Als op een dag zijn geweten begint op te spelen besluit hij zijn nieuwe filosofie tot uitdrukking te brengen met als gevolg dat hij ontslagen wordt en zijn verloofde hem verlaat. Iedereen laat hem in de steek met uitzondering van één footballspeler en een vrouwelijke collega. Door zich kwetsbaar op te stellen en te laten zien wij hij werkelijk is – en waar hij voor staat-  heeft bijna iedereen hem verlaten. Alleen al het maken van die keuze maakt hem een held! In eerste instantie lijkt het erop dat deze keuze verkeerd uitpakt maar lotsbestemming werkt soms in vreemde wegen. Geluk kiest vaak voor de moedigen!

Je kwetsbaar opstellen is een keuze, iets dat moed vergt. Elke keer als jij iets moedigs doet, word je sterker!

Jerry Maguire
‘that’s how you become great, man. Hang your balls out there’

Als jij een legendarisch Heldenverhaal wilt creëren, dan heeft een kwetsbare opstelling 2 voordelen.

Het eerste is dat jij laat zien dat je de andere persoon vertrouwd. Dit zorgt er weer voor dat jij zijn/haar vertrouwen waard bent. Dit zegt iets over je karakter, over wie je bent.

Een meer belangrijke reden om je kwetsbaar op te stellen is dat wanneer je dit niet doet, je gestopt bent om te luisteren naar wie je werkelijk bent. Als zich een gelegenheid voordoet om iets kwetsbaars te delen en je doet dit niet, dan ben je gestopt met te zijn wie je werkelijk bent.

Wanneer je niet luistert naar wie je bent, kun je geen Held zijn.

Je kwetsbaar opstellen zorgt er dus voor dat je dichterbij jezelf komt.

Hoe dichter je bij jezelf komt, des te krachtiger jouw Heldenverhaal wordt!

Jerry Maguire 2
‘This is going to change everything’

 

Denk eens terug aan de laatste keer dat iemand zich kwetsbaar opstelde en iets met jou deelde. Wat deed dat met je? Wat voelde jij toen voor die andere persoon? Waren dat gevoelens van vertrouwen en verbondenheid? Voelde jij je toen niet speciaal?

Hoe zou je het vinden als andere mensen zo over jou denken?

Hoe zou je het vinden om die gevoelens vaker te ervaren en te creëren?

Het valt af en toe niet mee om in onszelf te geloven en datgene te zeggen wat we diep van binnen voelen en waar we echt in geloven. Toch geloof ik dat dit de sleutel is naar een leven van betekenis, passie en avontuur.

Heb vertrouwen en geloof in jezelf!

Marcel

Opt In Image