‘Old Habits Die Hard’ – (Discipline en het wijzigen van je gewoontes) | de Reis van de Held

‘Old Habits Die Hard’ – (Discipline en het wijzigen van je gewoontes)

Grootsheid bestaat in jou!
April 2, 2015
De Angst Om Geweldig Te Zijn
April 16, 2015
Alle artikelen tonen

‘Old Habits Die Hard’ – (Discipline en het wijzigen van je gewoontes)

Voor mij persoonlijk is het redelijk eenvoudig om 4-5 keer per week naar de sportschool te gaan en op zaterdag of zondag buiten te gaan rennen. Niet dat ik altijd met volle energie er tegen aan ga maar ik weet welk gevoel er op mij ligt te wachten als ik klaar ben. En daar doe ik het voor. Natuurlijk is het ook leuk dat je er niet onaardig uitziet als je jezelf (naakt) in de spiegel ziet. En dat gevoel is wat je wilt creëren in je leven, nietwaar!

mirror

Minder makkelijk is het voor mij om elke week deze blog te schrijven. Ik ben er sinds 4 weken mee begonnen en om eerlijk te zijn kijk er altijd wel een beetje tegenop. Waar moet ik het over hebben? Wat heb ik te vertellen dat enigszins de moeite waard is? Mijn coach, die 4-5 verhalen per dag eruit knalt, vertelde me dat het net zoiets is als het trainen van een spier. In het begin is het zwaar en pijnlijk maar naarmate de tijd vordert wordt het makkelijker en zelfs leuk! Dus deze keer wil ik het met je hebben over discipline en het creëren van gezonde gewoontes. Want als je iets heel erg graag wilt hebben dan ga je ervoor, toch?

De meeste mensen vinden het onderwerp alleen al vermoeiend. Discipline klinkt al alsof er een drill sergeant langs je staat en jou vertelt hoe hoog je moet springen en het wijzigen van gewoontes is ook niet echt de leukste bezigheid. Ongetwijfeld ben je zelf ook wel bekend met deze levens veranderende activiteiten : Stoppen met roken, afvallen, (meer) sporten, meer tijd doorbrengen met je partner/vrienden of andere personen die je te weinig tijd en aandacht geeft. Kortom, er is altijd wel iets voor verbetering vatbaar in je leven.

full metal jacket

Het goede nieuws is echter dat de juiste discipline je heel ver brengt en het wijzigen van gewoontes is alleen moeilijk in het begin. De gewoonte die je wilt wijzigen wordt makkelijker naarmate je er langer mee bezig bent. Op een gegeven moment wordt de gewoonte een vast onderdeel van je dagelijkse leven en wordt het makkelijker om ze te onderhouden. Zorg er dus voor dat je de discipline lang genoeg volhoudt zodat het een gewoonte wordt en de Reis naar een leven van passie, betekenis en avontuur voelt anders aan. Het moeilijke wordt een gewoonte en gewoontes maken het moeilijke makkelijker.

In het begin gaat het je veel energie en wilskracht kosten om een nieuwe gewoonte te creëren. Het onderhouden van die nieuwe gewoonte is beduidend makkelijker. Het kost je ongeveer 60 dagen om nieuw gedrag om te vormen naar een nieuwe gewoonte. Sommige duren wat langer, andere wat korter maar geef niet op! Bedenk eens wat voor een fijn gevoel het je gaat opleveren als je trots tegen jezelf kunt zeggen dat je een gezonde gewoonte geïmplementeerd hebt in je leven.

pain__gain_movie-wide

Nu moet je nog alleen op zoek gaan naar die ene gewoonte die de meeste positieve impact zal hebben op jouw leven. Niet 10 dingen, niet 5 dingen, maar 1 ding.

Welke gewoonte zorgt ervoor dat als hij eenmaal een vast onderdeel van jouw leven is geworden hij de meeste positieve impact zal hebben?

Opt In Image